04.02.2006

Maurice Thomassen

 
01.04.2006


Capitaine Lonchamp

“Als ik als kunstcriticus het werk van onze vriend Capitaine Lonchamp zou moeten definieëren,” aldus Jacques Lizane, “dan zou ik simpelweg zeggen dat het een resultaat is van het abstract tachisme in zijn “geëvolueerde, wolkige” vorm en de materieschilderkunst, alsof het de toetsen zijn van Toroni’s penseel, in een verrassende herontdekking van bepaalde figuratieve en poëtische stijlelementen uit de japanse kunst waarin diverse, bijna kaligrafische toetsen van subtiele witten op een ondergrond zo zwart als de nacht de val van de sneeuw oproepen…

Read more...
 
07.05.2006

Planet Gender

In het kader van Planet Gender initieert HEDAH 'Secret Agenda' in samenwerking met scholieren van verschillende scholen uit Maastricht. De agenda die de rigide indeling van tijd van iemand voorstelt waarin­­­ hij/zij zich beweegt, is tegelijkertijd een hoogst persoonlijk document waarin zich persoonlijke sporen aftekenen.

Read more...
 
17.06.2006


Katarina Zdjelar

Van 17 juni t/m 9 juli zal in Hedah’s ruimte aan de Brusselsestraat een driedelige videoinstallatie te zien zijn van Katarina Zdjelar. Sinds enkele jaren houdt zij zich bezig met een serie projecten die onze omgang met taal onderzoeken en hoe taal , naast het feit dat ze een be- en ontcijferbare code is, ook een reeks interacties kan zijn tussen zijn code en het fysieke karakter van de spraak. Zdjelar is geïnteresseerd in het materiële karakter van taal: hoe ze ons sprekend lichaam vormt, en hoe taal gemeenschappen doet ontstaan en afstand creëert of net vermindert.

Read more...
 
15.07.2006


Jochen Schmith

Jochen Schmith is een collectief van drie Hamburgse kunstenaars die zich onder één naam presenteren. ‘Jochen Schmith’ is geen persoon met een fictieve biografie maar eerder een fictie op zich, die zich manifesteert als de auteur van verscheidene artistieke visies, en als het resultaat van een door het drietal gedeelde activiteit.
De beslissing van Carola Wagenplast, Peter Hoppe en Peter Steckroth om zich met een Duitse voornaam en een Engelse achternaam aan de wereld te presenteren, kan gezien worden als hun eerste kunstwerk, dat communicatiestrategieën in het informatietijdperk aankaart.

Read more...
 
19.08.2006

Expodium


‘Once I 'met' a big yellow excavator behind a fence that was given a name; he was called Flappie.’ Watching an excavator, we tend to see only the machine, without its driver: The machine appears like an autonomous being, having its own personality. Can a machine become your friend, maybe even a member of your family?
 

Read more...
 
09.09.2006

Sylvie Macias Diaz

Wonen, koken. De uit kratten opgetrokken brouwsels van Sylvie Macias Diaz (Verviers 1968), die samen met het spel in ruime mate aan haar artistieke praktijk ten grondslag liggen, zijn daarvan een mooie en metaforische synthese. Haar villa's, die luisteren naar namen als Pedrena of Pilotis, haar garages, hutten en modernistische torens, maquettes zowel als uitvoeringen op ware grootte, zijn stuk voor stuk opgetrokken uit licht en geschild hout, open kratjes, bestemd voor het transport van levensmiddelen.

Read more...
 
16.09.2006


Gialt Lemmens

MDHM staat voor Maastricht, Den Haag en Madrid. Ooit een inwoner van Maastricht, maar sinds geruime tijd afwisselend verblijvend in Den Haag en Madrid, keert Gialt Lemmens terug naar het verleden, maar met een nieuwe bagage en een totaal andere visie op de toekomst dan degene die hij voor het oog had tijdens zijn leven in het zuiden van Nederland. De uitkomst van zijn ondernemen in Maastricht stond bij aanvang nog helemaal open: het kan immers net zo goed een confrontatie met zijn verleden worden, waarin ervaringen –oud en nieuw- herschikt werden en een nieuwe plaats innemen in zijn levensverhaal.

Read more...
 
18.11.2006


Tina Schwarz

De schilderijen van Tina Schwarz ontstaan niet vanuit een voorop gezet plan. Ze begint met een beeldfragment uit de werkelijkheid. De eerste laag, het eerste beeld, geeft de inspiratie voor een volgende laag, de volgende kleur en volgende vorm. Zo ontwikkeld het schilderij vanuit zichzelf. Uitwissen, overdekken, negeren. De blik wordt geleid over het beeld, dat een glimp of suggestie geeft van onderliggende lagen. 

Read more...
 
16.12.2006


MOCA Maas

‘Talking cures, the discursive as a heuristic medium’ was het eerste project –eerder een ‘prequel’- van het door Antony Hudek opgestartte MOCA Maas. Hudek, van Zwitsers/Engelse afkomst en momenteel onderzoeker theorie aan de Jan van Eyck Academie, wil verschillende kunstinstituten in Zuid-Nederland onderzoeken nadat hij binnen Maastricht een leemte – en een nood- vaststelde in het gebied tussen enerzijds de gevestigde instituten als het Bonnefanten museum –waar artistieke productie gestockeerd en geëvalueerd wordt aan de hand van de prestatie over een langer tijdsverloop- en anderzijds de jongere organisaties als Marres en Hedah waar het werk wordt vertoond op basis van actuele relevantie.

Read more...