Talking Cures: The discursive as heuristic medium 16.12.2006


MOCA Maas

‘Talking cures, the discursive as a heuristic medium’ was het eerste project –eerder een ‘prequel’- van het door Antony Hudek opgestartte MOCA Maas. Hudek, van Zwitsers/Engelse afkomst en momenteel onderzoeker theorie aan de Jan van Eyck Academie, wil verschillende kunstinstituten in Zuid-Nederland onderzoeken nadat hij binnen Maastricht een leemte – en een nood- vaststelde in het gebied tussen enerzijds de gevestigde instituten als het Bonnefanten museum –waar artistieke productie gestockeerd en geëvalueerd wordt aan de hand van de prestatie over een langer tijdsverloop- en anderzijds de jongere organisaties als Marres en Hedah waar het werk wordt vertoond op basis van actuele relevantie.

 

MOCA Maas

Waar er aanvankelijk het plan was om Hudeks studio in de Jan van Eyck academie als hoofdkwartier te gebruiken, voelde hij zich aangesproken door het net afgewerkte ‘Straat 003’, dat net als het MOCA Maas kantoor op de JvE zijn eerste ‘inwijding’ door een publiek nog moest ondergaan. Het werk van Ron Bernstein –één van de deelnemende kunstenaars uit ‘Talking Cures,...’ zou van kapitaal belang blijken te zijn voor het karakter van de samenwerking tussen Hedah en MOCA Maas, die beiden hun programma’s parallel aan elkaar lieten doorlopen. Bernstein hergebruikte de bouwmaterialen van Straat 003 om het kantoor van de JvE te herlocaliseren naar Hedah. Significante gedeeltes van ‘Straat 003’ ondergingen binnen MOCA Maas een doorlopend proces van zorgvuldige deconstructie en reconstructie.

 

Doorheen dit proces kwamen fundamentele vragen naar voren over de loyaliteiten en identiteit van niet alleen MOCA Maas, maar ook van Hedah tegenover de onderlinge gastkunstenaars en werd een nieuw en onverwacht betekenisniveau in beide projecten geïntroduceerd. Hedah, MOCA Maas en Straat 003 werden met elkaar verweven en zagen de bakens verplaatst die elkaars eigenheid aftekenen. Waar MOCA Maas zich op zijn beurt aanvankelijk presenteerde als een verbaal en discussiegericht project, heeft Straat 003 er een extra bevragende richting aan toegevoegd, en een constructieve bijdrage geleverd aan de identiteit en profilering van het gast-initiatief en de discussie over het tentoonstellen. De grenzen van de territoria en de integriteit van de instituten werden voelbaar geconcretiseerd, en meer dan eens rees de vraag hoever de verschillende partijen konden gaan. Dit kon de inhoudelijke vraag zijn hoever de zeggenschap van curator, kunstenaar of (elk van beide) organisaties geldde.
 

MOCA Maas

MOCA MAAS:
Artistic Director: Antony Hudek
Artistic Advisor: Ella Klaschka
Partners: Raphaël Cuomo, Maria Iorio
Trustees: Petra van der Jeught, Winnie Koekelbergh, Kim Thehu
Associates: Madeleine Bisscheroux, Marieke Bueters, Joris de Roeck, Jo Frenken, Suchan Kinoshita, Linda Maissan, Anne Vangronsveld
Visual Communication: Katja Gretzinger

  

link: www.mocamaas.org