Groothertogdom Brabant 21.01.2007

GHB

 

Voor GHB nodigde het van Abbemuseum acht Belgische en Nederlandse initiatieven uit die zich allemaal in het historisch grondgebied van Groothertogdom Brabant bevinden: naast Hedah ook Etablissement d’en Face (Brussel), Artis (’s-Hertogenbosch), bkSM (Strombeek en Mechelen), MuHKA_media (Antwerpen), Stichting Kop (Breda), Het Apollohuis (Eindhoven) en De Nederlandse Cacaofabriek (Helmond).

GHB is geen tentoonstelling. GHB is een gecodeerde naam voor een project dat bestaat uit presentaties en performances, ideeën en voorstellen, een werkplaats voor het tijdelijk formuleren van ideeën. Een aantal vragen die tijdens gesprekken over

 

 

GHB en de herdefiniëring van verhoudingen tussen musea en kunstenaarsinitiatieven werden opgesteld;
- Waarom creëren we deze fictie in het museum?
- Welke ruimte voor (re-)constructies biedt het museum?
- Welke modellen kunnen kunstenaarsinitiatieven en kunstinstellingen zonder collectie aanreiken? - Hoe kijken ze naar het Van Abbemuseum?
- Waar begint het engagement van het museum met de kunstenaar en met een voorstel van een kunstenaarsinitiatief?

 

Op basis van deze vraagstellingen nodigde Hedah op zijn beurt twee kleinere initiatieven uit om deel uit te maken van het programma: Antony Hudek van MOCA Maas in het verlengde van zijn presentatie bij Hedah, en Marjolijn Dijkman / Maarten Vanden Eynde van Enough Room for Space (Utrecht). Daarnaast presenteerde Hedah zelf zijn nieuwe initiatief ‘Vergaderfonds’. Enough Room for Space publiceerde een kort verhaal met de titel “The History of Tomorrow - van Abbe museum”, Moca Maas hield een rondetafelgesprek.