Painkillers voor Redheads / the artist and other works 19.05.2007

Feicko Beckers - Painkillers voor Redheads / the artist and other works

 

Centraal in de tentoonstelling staat de performance ‘painkillers for redheads/the artist’. Hiermee reageert Beckers op een onderzoek van de University of Kentucky waaruit bleek Dat roodharige gevoeliger zijn voor pijn dan mensen met een andere haarkleur. Een conklusie van deze studie is dat roodharige 20% meer pijnstillers nodig hebben.


Anticiperend op dit mogelijke gevaar fabriceert Beckers speciale pijnstillers voor hem en andere roodharige. De productie nieuwe pillen zijn een poging om te werken met het idee van pijnstillers, die de hoop tot werking in de scène waarin ze geplaatst zijn nooit waar kunnen maken. De actie loop uit tot farce en de situatie lijkt eender op een misplaatste loopband werkplaats. Het werk van Feiko Beckers beweegt zich tussen slapstick en registratie.

 

Feicko Beckers - Painkillers voor Redheads / the artist and other works

Alle scenario’s, die hij schrijft voor zijn performances en video’s zijn zeer streng geregisseerd en laten geen spontaniteit toe. Door deze dramaturgie te handhaven krijgen De werken iets komischs, iets eigenaardigs, en lijken ze juist niet grappig. Binnen het werk van Jeroen van Bergen plaatst Feiko Beckers zijn scenario’s schaars en
Precies. In iedere hoek zou een scenario plaats kunnen vinden, wat ook wordt benaderd door de architectuur van Jeroen van Bergen, met name door het herhalende motief van de toilet structuur. Het onderstreept ook de nuchterheid waarmee Beckers werkt en zijn scenario’s in scène zet. Wat Beckers uiteindelijk doet binnen de ruimtes van Jeroen van Bergen is vooral zeer spaarzaam om te gaan met het plaatsen van werk. Hij laat het werk van JvB hierdoor op een subtiele manier meewerken in zijn scenario’s die hij ertussen plaatst.

 

Feicko Beckers - Painkillers voor Redheads / the artist and other works

link: www.feikobeckers.com