species of spaces 12.02.2007

Charlotte Moth

 

Een aantal jaren al legt Charlotte Moth een verzameling foto’s aan van gebouwen en ruimten in recreatieve gebieden: hotels, stranden, duinen, casino’s, restaurants e.d. Wat haar vooral intereseert zijn de architectonische structuren en vormen, die vastgelegd worden op de foto’s. Deze collectie fungeert als een visueel vocabulair en een methodologische matrix. De originele foto’s worden meermaals afgedrukt zodat Moth alle aspecten van de afbeelding kan onderzoeken en filteren.

 

Charlotte Moth - Species of spaces

Naast het aanleggen van de collectie beseft Moth dat de ‘dubbels’ meer potenteel hebben dan enkel het onderzoeken en catalogeren. Door ze te tonen in een ruimte, onderzoekt ze hoe de ruimte een tentoonstellingsplek wordt, hoe de context de werken bepalen en welk aspect van het beeld benadrukt wordt. Het onderzoek naar de omstandigheden is een essentieel onderdeel om de potentie van het beeld naar boven te halen en op te nemen in haar verzameling.


Op de Brusselsestraat 114 viel haar de structuur van de ruimte op: de lengte van de ruimte die maar niet leek te eindigen. Daarom koos ze uit haar collectie een afbeelding van duinen. In meerdere dia’s van de afbeelding onderzocht ze welke vormkenmerken de leegheid en gestrektheid van de afbeelding bepaalde en benadrukte. Telkens werden er elementen weggelaten om later weer terug te keren. Niet alleen speelde ze met kenmerken die al op oorspronkelijke foto stonden, ook onderzocht ze in een aantal dia’s, welk effect eigen toevoegingen aan de afbeelding het gevoel van uitgestrektheid gaven.