27.12.2008


Titmachine, Harry Merry, Mark Boombastik e.a.

De kunstenaarsband is een fenomeen dat zich nauwelijks nog laat wegdenken uit de huidige kunstwereld. Beeldende kunst en popmuziek – voor veel jonge kunstenaars zijn het een soort communicerende vaten.

Read more...
 
13.12.2008

Wouter Huis


De afgelopen maanden was Wouter Huis (1974) als artist in residence te gast in het Heerlense Kunstencentrum Signe / KUS. Reden voor Hedah om in samenwerking met KUS de kunstenaar uit te nodigen een aantal werken te maken, die de ruimte aan de Brusselsestraat tot uitgangspunt hebben.

Read more...
 
04.10.2008

Jochen Mura


Fenster sind zunachtst nichts anderes als Locher in der Wand.
De objecten van Jochen Mura presenteren zich als plateaus, “Guckkasten” (kijkdozen), modellen en podia, welke zich, zowel letterlijk als metaforisch, manifesteren in verschuivingen en verplaatsingen.
Ze weerspiegelen de dynamiek en de energie van een vroeger leven waaruit ze zijn ontstaan, en verwijzen tegelijkertijd naar nieuwe ruimtelijke en thematische mogelijkheden.

Read more...
 
18.09.2008

Ines den Rooijen, Laurent Dupont-Garitte, Marie Zolamian, Antoine van Impe


In het kader van Glocal Affairs presenteert Hedah drie kunstenaars uit de Euregio, die de grenzen verkennen tussen de openbare en private ruimte, tussen het kunstwerk als autonoom object en immaterieel event, tussen illusie en werkelijkheid.

Read more...
 
08.09.2008

Miriam van Tilburg

 

Een beeldend kunstenaar heeft een sterke intrinsieke motivatie nodig om te kunnen functioneren. Welke methode van zelfdiscipline passen hedendaagse kunstenaars toe? Hebben ze behoefte aan externe beloningen en straffen? Of is hun eigen schuldgevoel de stimulans voor hun motivatie?

Read more...
 
17.08.2008

Achim Lengerer


Achim Lengerer was in 2006 / 2007 als researcher verbonden aan de Jan van Eyck Academie. In het verlengde van zijn onderzoek aldaar ontwikkelde hij voor Hedah een tentoonstelling, die was opgebouwd rond Francois Truffauts filmklassieker L’Enfant Sauvage. Het resultaat laat zich misschien nog het beste typeren als een deconstructie van Truffauts filmscript, dat in deze tentoonstelling een ruimtelijke vorm kreeg.

Read more...
 
21.06.2008

Paul Drissen, Norbert Grunschel, Petra Herzog, Alexander Lieck, Dan Walsh en Christoph Wedding.


Een mogelijk antwoord op deze vraag is: “Het gaat om het nu.”

‘WHAT time IS IT?’ is bij uitstek een hedendaagse kunsttentoonstelling. Het thema behandelt tijd, een uiterst abstract concept waarmee we allemaal dagelijks te maken hebben. Als je vraagt hoe laat het is, is tijd niet langer onbegrensd of van onbepaalde duur. Je vraagt niet naar het tijdloze. Tijd wordt een specifiek moment. Het gaat heel precies over wat zich hier en nu afspeelt. Een persoonlijke revolutie?

Read more...
 
24.05.2008

In samenwerking met Nina Grunenberg en Kunsttour.com


Mede om de zichtbaarheid in de stad te vergroten verleende Hedah ook dit jaar weer medewerking aan de jaarlijkse kunsttour. De bijdrage bestond uit een kleine subsidie aan het door Nina Grunenberg geïniteerde project Come on -> GOTOSHOPSTOP – een expositie met kunstenaars en ontwerpers (onder wie de aan Hedah gelieerde Linda Maissan en Janneke Janssen) in het voormalig winkelcentrum aan het Old Hickoryplein.

Read more...
 
11.05.2008

Feiko Beckers


In samenwerking met Sandberg Instiuut / Kunstvlaai - Art Pie International Amsterdam
Five attempts to break a painting over my head (Cadmium Red, Ultramarine, Permanent Green, Yellow Ochre and Titanium White)

De Kunstvlaai is een tweejaarlijkse, landelijke manifestatie van kunstenaarsinitatieven, die inmiddels kan bogen op een internationale uitstraling. De bijdrage van Hedah bestond ditmaal uit een video van de Groningse kunstenaar Feiko Beckers, die in 2007 in onze toenmalige projectruimte aan de Parallelweg Painkillers for Redheads/The Artist and other works realiseerde.

Read more...
 
08.05.2008

Tim Rutten

 

Deze installatie gaat op zoek naar de ongestileerde aantrekkingskracht van het bewegende beeld: het besef van herinnering, dat alles al heeft plaatsgevonden. Het individuele besef en ervaren van tijd. Het laatst geformuleerde doel: onnadrukkelijkheid uitdrukken. Acteren - door een keur aan fysieke keuzes brengt de acteur de gewenste emotie over. Eventueel kan het acteren paradoxaal worden gemaakt, als dat de bedoeling is.

Read more...
 
19.04.2008


Benjamin Monti

 

Kort geleden hebben Nederlandse krantenlezers gestemd op de lelijkste stad ter de wereld, en Luik viel de twijfelachtige eer om bij de finalisten te behoren. Benjamin Monti, de kunstenaar die in zijn expositie bij Hedah een selectie van werken vanaf 2001 toont, komt uit Luik.

Read more...
 
13.04.2008


Hein Smedts

 

An urban montage, een onderzoek naar de A2, was Hein Smedts’ afstudeerproject aan de Academie voor Bouwkunst Maastricht. Hedah heeft zijn ruimte ter beschikking gesteld en het project tentoongesteld. Uitgaande van de gevonden situatie, het historische verlangen en toekomstige mogelijkheden ontwerpt An urban montage een utopisch beeld van wat de A2 in de Maastrichtse ruimte kan worden.

Read more...
 
22.03.2008


Keetje Mans


Chobolobo heet het landhuis waar al decennia lang uit de zure sinaasappel Laraha de likeur Blue Curacao wordt gemaakt. Men snijd de laraha open met een houten mes. Niet, dat dit landgoed ook het huis van John Egon is. Of van Keetje Mans (Amsterdam 1979) die haar kindertijd op dit eiland doorbracht, inmidden van een actuele Antilliaanse identiteit en een Nederlands koloniaal verleden.

Read more...
 
19.01.2008

Stefan Römer

Stefan Römer is docent aan de kunstacademie in Munchen. In zijn films houdt hij zich bezig met de vraag hoe de conceptuele kunst van de jaren ’60 de kunstpraktijk heeft veranderd. Voor zijn documentaire Conceptual Paradise interviewde hij vier jaar lang kunstenaars van naam en faam, onder wie John Baldessari, Daniel Buren en Yoko Ono. Conceptual Paradise stond ook centraal in Römers project voor Hedah, dat zich op twee locaties afspeelde.

Read more...