Glocal Affairs 18.09.2008

Ines den Rooijen, Laurent Dupont-Garitte, Marie Zolamian, Antoine van Impe


In het kader van Glocal Affairs presenteert Hedah drie kunstenaars uit de Euregio, die de grenzen verkennen tussen de openbare en private ruimte, tussen het kunstwerk als autonoom object en immaterieel event, tussen illusie en werkelijkheid.

 

 

Ines den Rooijen: Koffiemysterie in het Stedelijk, meubelen met een attitude, processie met jerrycans (preview voor genodigden)

 

De film-sculpturen van de Maastrichtse kunstenaar Ines den Rooijen vallen onder de noemer van wat de Franse filosoof Bourriaud ‘relationele esthetiek’ heeft genoemd. Verrassende situaties, waarin voorwerpen als koffers of jerrycans een hoofdrol vertolken, ontregelen de dagelijkse gang van zaken en verleiden de argeloze passant tot participatie.

 


Bij wijze van randprogrammering bij de overzichtstentoonstelling van Ines den Rooijen vond naast de gebruikelijke opening ook een preview voor genodigden plaats. Cor Blok, emeritus hoogleraar Kunstgeschiedenis van de nieuwste tijd aan de Universiteit van Leiden, presenteerde het monografische essay Koffie-mysterie in het Stedelijk, meubelen met een attitude, processie met jerrycans, gewijd aan het werk van Den Rooijen, dat naar aanleiding van deze tentoonstelling is geschreven. (De tekst werd gratis aan bezoekers van de tentoonstelling ter beschikking gesteld.) De bijeenkomst werd afgesloten met een discussie tussen Blok, de kunstenaar en het genodigde publiek.


Randprogramma Glocal Affairs: Grensverkenningen: glokale stadswandeling
Ines den Rooijen, Laurent Dupont-Garitte, Marie Zolamian, Antoine van Impen


Als randprogramma bij de tentoonstelling Glocal Affairs: Grensverkenningen organiseerde Hedah een goedbezochte stadswandeling langs de diverse locaties. De wandeling vond plaats in aanwezigheid van de kunstenaars, die tekst en uitleg gaven en de discussie aangingen met het publiek, onder meer over het thema van Glocal Affairs. Wat zijn de consequenties van de globalisering voor het locale? Welke rol speelt cultuur in de post-industriĆ«le stad? Wat zijn de risico’s en uitdagingen van het tegenwoordig zo populaire ‘city marketing’ voor grassroot-initiatieven?

 

Ines den Rooijen

 

 ‘A brief glimpse of beauty’ verschaft de video Studio in december 2007 van de Luikse kunstenaar Laurent Depont-Garitte: een wolk sigarettenrook kringelt onaards door een verstilde atelierruimte.

 


Laurent Depont-Garitte

 

De installatie One minute left – one minute right van Antoine van Impen (Namen) en Marie Zolamian (Beiroet) is een mede door Montesquieu’s Essay over smaak geĆÆnspireerd onderzoek naar de perspectivische werking van symmetrie.

 


Antoine van Impen en Marie Zolamian

  

2 november – 30 november