House of John Egon 22.03.2008


Keetje Mans


Chobolobo heet het landhuis waar al decennia lang uit de zure sinaasappel Laraha de likeur Blue Curacao wordt gemaakt. Men snijd de laraha open met een houten mes. Niet, dat dit landgoed ook het huis van John Egon is. Of van Keetje Mans (Amsterdam 1979) die haar kindertijd op dit eiland doorbracht, inmidden van een actuele Antilliaanse identiteit en een Nederlands koloniaal verleden.

Bedwelmend en fascinerend, bijtend en diepblauw houdt Mans haar half vergeten herinneringen tussen twee culturen vast op schilderijen, tekeningen en nu voor het eerst ook in een grote muurschildering bij Hedah. Exotische ornamenten en vormen uit de Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse volkskunst mengen zich met legendarische, carnavaleske of heilige personages en dieren. Of worden tot spookachtige figuren die van het canvas terug het verleden in kunnen verdwijnen. Zij lichten op de doeken op door scherp en onnatuurlijk kleurgebruik of een groot verschil in de structuur van kleur en materiaal.

 

 

Keetje Mans

Haar huisgebrouwen symbolisme verbindt Mans in de wilde composities met nostalgie, kwetsbaarheid en een gelijktijdigheid van heden en verleden. Mans: “Mijn haat liefde-verhouding met dat eiland in mijn hoofd, met pure herinnering en geen concrete identiteit is dit niemands-land een goede plek om aan de grens van alles te staan.” John Egon staat aan de andere kant van de grens; hij was de buurman.
Keetje Mans (Amsterdam1979) is van Nederlandse origine en verbleef van zes tot en met negen jaar op CuraƧao, een tamelijk korte tijd die, naar haar eigen zeggen, toch haar tempo en leefsfeer heeft bepaald. In vloeiende lijnen, harmonisch kleurgevoel en een vervreemdend plat perspectief gebruikt Mans exotische taferelen als vehikel voor herkenbare – en soms heel Maastrichtse – sfeermomenten. Keetje Mans studeerde in 2005 af aan de Kunstacademie in Maastricht en exposeerde in 2006 in expositieruimte B32 en in 2007 bij ‘t Brandweer.
- Lene ter Haar -


9 – 22 maart
opening 8 maart 17.00
Brusselsestraat 114, Maastricht
zaterdag/zondag 13.00 - 17.00
dinsdag op afspraak

link: http://www.keetjemans.nl/