Another boring exhibition 19.04.2008


Benjamin Monti

 

Kort geleden hebben Nederlandse krantenlezers gestemd op de lelijkste stad ter de wereld, en Luik viel de twijfelachtige eer om bij de finalisten te behoren. Benjamin Monti, de kunstenaar die in zijn expositie bij Hedah een selectie van werken vanaf 2001 toont, komt uit Luik.

De vloer is bedekt met kopieƫn van tekeningen die de toeschouwer ertoe verplichten om over het werk te lopen. In een daaruit voortvloeiende logica van desacralisatie, definiƫert de toeschouwer op ludieke wijze zijn verhouding tot het werk. Het is in dezelfde geest dat het publiek de gelegenheid krijgt om met een semi-automatisch, 8-schots loodjesgeweer op het werk te schieten.

 

 

Benjamin Monti - Another boring exhibition

Ter gelegenheid van een expositie bij galerie Antonin Susini in Aix en Provence (FR), schreef de krant  ‘Marseille l’hebdo’ dat ‘Benjamin Monti aardig wat boosaardigheid in zijn pentekeningen stopt - evenals humor, ook al moet niet iedereen er om lachen’. Dat vileine is ook in zijn expositie bij Hedah te vinden, waar de bezoeker een serie tekeningen van beledigingen in verschillende talen kan kopen aan de bar, of waar het naar voren treedt uit de getoonde animatiefilm. In Monti’s werken die zowel verbaal, moreel, sociaal als fysiek geweld aansnijden, is het echter aan de toeschouwer en de interpretatie waarmee hij naar de aanwezige absurde en groteske humor kijkt om die boosaardigheid af te zwakken of net te versterken.