An urban montage / crossing familiar strangers 13.04.2008


Hein Smedts

 

An urban montage, een onderzoek naar de A2, was Hein Smedts’ afstudeerproject aan de Academie voor Bouwkunst Maastricht. Hedah heeft zijn ruimte ter beschikking gesteld en het project tentoongesteld. Uitgaande van de gevonden situatie, het historische verlangen en toekomstige mogelijkheden ontwerpt An urban montage een utopisch beeld van wat de A2 in de Maastrichtse ruimte kan worden.

Door gebruik te maken van een romantische landschappelijke benadering van de plek en de inzichten van de situationisten en andere beeldende kunstenaars, wordt getracht een alternatief te schetsen voor het op handen zijnde tunnelmodel. Enkele maanden nadat het project in Hedah te zien was, werd het genomineerd voor de 18e Eurregionale Architectuurprijs en bekroond met de derde prijs.

Commentaar jury:
“Middels dit project wordt zonder een bepaald  programma of directe functie geprobeerd de perceptie van het  stedelijk landschap te veranderen. De implementatie van een nieuwe  laag in het stadscentrum zorgt ervoor dat in de marges van de  infrastructurele omstandigheden het idee ontstaat van nieuwe  stedelijke lege ruimten. Door juist deze vaak oninteressante locaties  te gebruiken als bron voor nieuwe ruimten toont de ontwerper niet  alleen een sterke betrokkenheid met de problemen van openbare ruimten  die overgecontroleerd zijn, maar ook met het gebrek aan open  landschappen. Het onderzoekingswerk reikte verder dan enkel  afbeeldingen. Het ontleende elementen uit literatuur en po√ęzie en  geluiden werden aangepast aan ruimtelijke ervaring. Dit experimentele  streven dat is gecombineerd met een realistische uitdaging met  betrekking tot openbare ruimte, werd door de jury gezien als een  relevante en inspirerende ‘eyeopener’.”