Patrick Bolk - Fotografie en Internetsouvenirs 09.06.2010

Patrick Bolk

 

Opening: zondag 4 juli om 17.00 uur | Sint Nicolaasstraat 7

Tentoonstelling: 9 juli t/m 25 juli 2010

Openingstijden: vrijdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur (of op afspraak per mail:  This e-mail address is being protected from spambots, you need JavaScript enabled to view it )

 

"Man braucht nicht viel Besonderes zu sehen, Man sieht so schon viel”

Robert Walser, Kleine Wanderung


Een klok, waarvan de wijzerplaat is versierd met de omstreden Mohammed-cartoon van Kurt Westergaard. In opdracht van beeldend kunstenaar Patrick Bolk vervaardigd door een internetbedrijf en keurig binnen vijf werkdagen thuis afgeleverd. Het is slechts een van de vele voorbeelden  van de soms macabere uitwassen van de veel bezworen vrijheid op het internet, die Bolk heeft verzameld.

 

 

In de installatie Internetsouvenirs stelt Bolk de vrijheid op de proef, door het wereldwijde communicatienetwerk bij wijze van spreken in zijn eigen staart te laten bijten.  De ongebreidelde data-uitwisseling vraagt er welhaast om misbruikt of gemanipuleerd te worden. Behalve uit in opdracht via internetwinkels individueel vormgegeven consumentenartikelen, bestaat de installatie uit de nodige found footage: privé-kiekjes van vakanties, huwelijken, begrafenissen, geboortes enz., zoals die in overvloed op het web kunnen worden aangetroffen. Bolk heeft het materiaal gedownload en via de internetgrootgrutter laten afdrukken. Wat mensen ertoe beweegt hun meest intieme momenten in een bij uitstek publieke omgeving als het internet te etaleren, en waarom we zo door dit exhibitionisme worden geïntrigeerd, blijft een open vraag. Uiteindelijk kunnen we ons slechts, samen met de kunstenaar, verwonderen.

 

 

 

Tot verwondering nodigt ook Bolks fotografie uit, waarvan op deze tentoonstelling voor het eerst een ruime selectie wordt gepresenteerd.  In de regel gaat het om snapshotachtige opnamen van het soort non-gebeurtenissen, waarmee ons leven voor negentig procent is gevuld: alledaagse tafereeltjes, waaraan je doorgaans achteloos voorbij loopt. Paradoxaal genoeg is het echter juist de afwezigheid van iets spectaculairs, die ervoor zorgt dat je de beelden blijft bekijken. In zijn fotografie ontpopt Bolk zich tot een bevlogen en compassievolle seismograaf van de trillingen aan de oppervlakte van de ‘menselijke komedie’. Typisch voor elk van de foto’s is het onmiskenbare Fingerspitzengefühl voor de verborgen poëzie van het alledaagse. Op het eerste gezicht onbeduidende situaties, blijken bij een nadere beschouwing toch uiterst betekenisvol te zijn. 

 

 

 

Patrick Bolk studeerde in 2005 af aan Academie beeldende Kunsten Maastricht, richting autonoom. Werk van Bolk was eerder in Hedah te zien tijdens de groepstentoonstelling Jeugdzonde. Een van zijn foto’s werd onlangs geselecteerd als Nederlandse bijdrage aan 736 Ideas 4 A Dream, een initiatief van de Europese Gemeenschap waarvan de openingsmanifestatie plaats vond in Barcelona.